Helt zen på Senja

Hunder er terapi, mener Jeanita. Derfor vil hun starte besøkskennel, der alle som trenger skal få kjenne på roen fra hundene.

IMG_2186.jpg
IMG_2164.jpg

SENJA HAR ALT: Jeanita elsker å bo på Senja. Her har hun alt hun trenger rundt seg. Nå drømmer hun om å starte besøkskennel for blant andre vanskeligstilte barn og ungdom.

Lukten av sjø. Lyden av storhav. Plutselige snøbyger som visker ut all utsikt. Like plutselig klar himmel over spisse fjell. Turister med lange linser som våger seg ut på glatte svaberg for å få med seg et lite stykke Senja hjem.

Her bor Jeanita. På Norges nest største øy, omgitt av natur i konstant showoff-modus.

 – Jeg trenger ikke å dra på ferie. Jeg har jo feriedestinasjonen her. Det er hit alle turistene kommer. På Senja kan du gjøre alt hele året, du må bare tilpasse deg sesongene, mener 26-åringen.

Hele Norge på ett sted

Her hører hun til. Omgitt av turstier rett utenfor huset, spektakulære fjellturer i umiddelbar nærhet, fiskevann og ro og fred.

Men akkurat nå har både Jeanita og hunden Sansa, en ellers eksemplarisk tålmodig Alaskan Malamute, fått nok. Isvinden går gjennom marg og bein på både to- og firbeinte. Turen er over. Til og med tålmodigheten med vakker natur har sine grenser.

Sansa trekker i båndet, og Jeanita har sitt fulle hyre med å holde seg på beina på den glaserte gangveien forbi den etter hvert så berømte «milliondassen» på Tungeneset ved Ersfjord.  

På tide å kjøre hjem.

På smale veier og gjennom mørklagte tunneler. I går var det svart asfalt. I dag er veiene hvite. Vi passerer biler i grøfta med turister med overtenning – og kanskje litt overmot – på smale og snølagte Senja-veier.

– Velkommen tel Senja. Her e veian like smal som stringtrusa di, sier Jeanita med en liten latter.

Dette er dagligdags for henne. Selv har hun bosatt seg utenfor Silsand på Senja. Der ingen gatelys følger deg hjem. Det er sånn hun liker det. Litt øde. Privat, men ikke alene. Hun har en stor flokk rundt seg.


Skru på lyden og bli bedre kjent med Jeanita og hunden Sansa

– Vi har familien nært rundt oss. Senja er hele Norge på en liten plass.


De aller nærmeste er samboer Jørgen, toåringen Axel, som sitter på armen hennes og vinker ivrig, og Othalie på seks som roper på mamma for n-te gang om hun kan få vaske håret på barbiedukken. Jeanita svarer ja, ler og rister oppgitt på hodet. Det er alt som teller for tiden. Vaske håret. Tørke håret. Vaske håret.

Inne i stua introduserer katten Blue seg med et dunk i det han hopper ned på gulvet. Ikke fordi han er mindre smidig enn andre katter, men fordi han er av verdens største katterase, Maine Coon, og kan sånn sett tillate seg å lande med et lite brak.

Og så er det Sansa, da. Flokkens ferskeste. Og på en måte utgangspunktet for at Jeanita og familien har flytteplaner. Til noe enda mer avsidesliggende. Mer om det senere.

Til ungdommen

Selv om Jeanita liker seg litt utenfor allfarvei, betyr ikke det at hun ikke har hjerte for folk.

I arbeidstiden er hun assistentlærer på Finnsnes ungdomsskole.

– Her har vi mange ungdommer med forskjellige behov. Noen har det veldig tøft, andre har det kjempefint.

Jeanita elsker jobben sin.

– Jeg liker å være med ungdommer. Jeg føler jeg har mye å bidra med, og at de har bruk for meg, sier hun, og legger til med et smil:

– Og så jobber jeg sammen med veldig koselige folk.

Hun brenner for at de unge fortsatt skal ha gode fritidstilbud, derfor går ofte også fritiden med til ungdommene.

– Jeg er veldig opptatt av at de skal ha noe å gjøre, derfor stiller jeg ofte opp som frivillig på festivaler, ungdomskvelder, konserter og russefester. Jeg synes de av oss som kan, skal stille opp.

FULLT HUS: Jeanita bor sammen med samboeren, Jørgen, barna Axel og Othalie, katten Blue og hunden Sansa.

Skal du bytte bolig?

Er du medlem i et LO-forbund, får du ekstra god rente på boliglånet ditt, fra 2,59 prosent.

LOfavør Boliglån Ung er for deg som er mellom 18 og 34 år og som har kjøpt bolig tidligere.

Du kan låne inntil 85 prosent av verdien på boligen.

Priseks: Eff. rente 2,69 prosent, 2 mill. over 25 år, kostnad 739.855 kr, totalt 2.739.855

Innhold ikon neg 1.png

Åpen kennel – for alle

Det er blitt kveld, og et nytt show er på gang over Senja. Det blafrer i grønt over nattsvart himmel. Nordlyset kjører helaften, og her ute får det virkelig vist seg frem. Uten forstyrrende  lamper og gatelys.

Hvorfor i alle dager vil Jeanita enda lenger ut på landet –bokstavelig talt?  

Svaret hopper og spretter akkurat nå rundt i snøen, og bryr seg ikke det døyt om himmelshowet som foregår rett over henne. Sansa er nemlig bare det første medlemmet i det Jeanita håper blir en liten samling hunder.


– Jeg ønsker meg mer plass fordi jeg vil starte en kennel.


Der vil jeg ha fire-fem hunder av rasen Alaskan Malamute, og gjerne starte oppdrett også etter hvert, røper Jeanita.

Som det meste andre hun holder på med, skal også hundekennelen være til for ungdommer.

– Jeg vil åpne opp for besøk fra institusjoner for vanskeligstilte barn og ungdommer. Og andre som har lyst. Kanskje turister? De som trenger og har lyst skal få komme.

Jeanita er ikke i tvil om at hunder kan være bra for de som har det litt vanskelig.

– De får tenke på noe annet, være med på mating, gå turer eller bare kose med hundene.

– Hvordan virker hunder på folk?

– Hunder er terapi! For dem er du den viktigste personen. De stiller ingen spørsmål. Det skjer noe med pulsen og hjertet når du er sammen med en hund. De er like zen som du har lyst til å bli. Du får hvilepuls, rett og slett.


IMG_2061.jpg
IMG_2354.jpg

GODT GEMYTT: Sansa er av rasen Alaskan Malamute, og er både snill, trygg og god. Det er denne rasen Jeanita vil ha flere av i besøkskennelen hun planlegger. – Jeg tenker å ha rundt fire-fem hunder, sier hun.

LOfavør forsikring

Er du medlem i et LO-forbund får du god pris på forsikring.

Norges beste innboforsikring er inkludert i medlemskapet ditt.

Du får topp forsikringer uten tillegg i pris på hus, bil, hytte og båtforsikring.

Du får også 1.000 kroner i rabatt på egenandel ved skade.

Ditt nye hjem ikon neg.png

Lenger til naboen

For å oppfylle kennelplanene trenger hun et større uteområde – blant annet.

– Helst et gårdsbruk med en liten fjøs. Og noe som ligger mer alene, mer landlig. Det er mest med tanke på støy. Jeg vil ikke at naboene skal bli sinte.

Jeanita flirer, men er fast bestemt. Dette skal hun klare. Om tre-fire år er hun i gang. I hvert fall i startfasen, garanterer hun.

– Hva sier folk rundt deg om denne drømmen din?

– De jatter nå mest bare med, sier Jeanita.

– Jeg er sånn at hvis ingen har troen på meg, så skal jeg vise dem at jeg kan. Dette får jeg til!


Banken hennes derimot, jatter ikke bare med. Siden Jeanita jobber på Finnsnes ungdomsskole, er hun medlem i Fagforbundet, som er hennes arbeidstakerorganisasjon. Der får hun gode lånebetingelser gjennom LOfavør iSpareBank 1 Nord-Norge.

Sånt gjør det jo lettere å kjøpe ny bolig. For å starte sin egen kennel, for eksempel. Sammen med Sansa og resten av flokken, godt støttet av et lite stykke Norge.

Dermed er det bare til å glede seg til å bli zen på Senja.

Våre rådgivere kjenner godt til hvilke forsikringer og andre fordeler du har gjennom ditt medlemskap. Vi vil hjelpe deg slik at du får utnyttet medlemsfordelene dine best mulig.


Vil du snakke med oss?

SpareBank1 Nord-Norge har 38 kontorer i Nord-Norge, inkludert Svalbard. Dermed kjenner vi forholdene og hvilke muligheter som finnes der du bor.

Vi vil gjerne hjelpe både Jeanita og deg

Våre rådgivere kjenner godt til hvilke forsikringer, boliglånsvilkår og andre fordeler du har gjennom ditt medlemskap i ulike LO-forbund.

Har du utnyttet dine medlemsfordeler? Vi vil gjerne hjelpe deg.

Rådgivning – nær deg


Kaffeomraade neg.png

Våre rådgivere kjenner godt til hvilke forsikringer og andre fordeler du har gjennom ditt medlemskap. Vi vil hjelpe deg slik at du får utnyttet medlemsfordelene dine best mulig.


Vil du snakke med oss?

Kaffeomraade neg.png
Radgiver Alta II.jpg

Produsert av Kitchen reklamebyrå