Snødronningen fra nord

– Det er en skikkelig delekultur i Tromsø. Det elsker jeg, sier Mariann. Selv deler hun raust sin kunnskap og entusiasme for både dans, samisk håndverk, splitboard og scooterkjøring.

IMG_2743.jpg
IMG_3369.jpg

TROMSØ-LOVE: Mariann har funnet drømmebyen sin. I Tromsø kan hun både få utløp for snøinteressen, danse, sy og nyte kulturlivet.

Snøen har lavet ned og lagt et mykt teppe over Tromsø. Det knirker under skoene. Fra himmelen bare fortsetter det å dale hvitt. Tett i tett. Sånt kan ta motet fra mange mer eller mindre ivrige snømåkere.

 Men ikke Mariann. Hun kjenner det i tommelen. Og nesen.

– Det klør i gasstommelen. Og den beste lukta, er jo den av to-taktsolje fra snøscooteren.

29-åringen smiler bredt. Det gjør hun ofte. Særlig på denne tiden av året.

– Vinteren er den beste årstiden!

Mariann drar opp genserermet på venstre arm.

– Jeg har jo disse..., sier hun og viser frem tre snøfnugg foreviget i blekk på underarmen.

Stort å flytte til storbyen

Du vet hvordan noen mennesker bare «bjudar på»? Sånne som stadig øser av et overflødighetshorn, så positive, inkluderende og engasjerte at du ikke kan annet enn å beundre dem. Møt Mariann. En 29-åring som får ting til å skje rundt seg.

Med en ekstrem begeistring for det iskalde element, er det lett å forstå hvorfor Mariann bor i Tromsø. Her er det nærmest snøgaranti hver vinter – og hun kan velge og vrake i fjelltopper i nærområdet. Men det var faktisk ikke snø og fjell som lokket Lakselv-jenta hit for over ti år siden.

Skru på lyden og bli bedre kjent med Mariann

– Jeg bor her på grunn av kulturlivet!


Og da snakker Mariann om dansen i særdeleshet. Som 17-åring var det drømmen om et større dansemiljø som dro finnmarkingen sørover. Hun begynte på danselinjen på Kongsbakken videregående.

– Å komme til Tromsø var en skikkelig stor åpning innenfor danseverdenen, selv om det ikke er så stort, det heller. Den følelsen jeg hadde da jeg var 17 og kunne flytte til storbyen...

Det store smilet igjen.

– Det var stort!

Hun reiste mye og fikk mange impulser utenfra. Det gjorde henne lysten på et enda bedre dansetilbud i Tromsø.

– Jeg oppdaget fort at det ikke var på det nivået jeg ønsket at det skulle være. Så jeg dannet en gjeng som laget Tromsø danseverksted. Vi hadde lokaler på Tvibit.Et Tromsø i miniatyr

Mariann driver ikke lenger Tromsø danseverksted, men hun driver fortsatt med dans på Tvibit, et samlingssted for kultur og annen kreativ virksomhet for folk i alle aldre. Her jobber 29-åringen som barne- og ungdomsarbeider. Eller potet, som hun kaller det selv.

– Jeg gjør så mye forskjellig. Jeg har ansvaret for dansetilbudet og ung kulturrabatt, er med i promoteamet og har ansvaret for instagram- og snapchatkontoen, jobber med bookinger for ungdom mellom 15 og 30 år, og er ansvarlig for det samiske tilbudet.

Tvibit er nærmest essensen av det Mariann elsker med Tromsø: gira folk som ikke er redd for å stå frem i mengden.

– Jeg elsker kulturen her, og den positive energien som er blant tromsøfolk. Det er helt annerledes. Og veldig lite jantelov.

Spesielt på arbeidsplassen hennes. Her har de en visjon om at alt skal være mulig, og som har hjulpet henne videre når hun er lei og kanskje litt motløs.

– Det er den gira følelsen alle har av at alt er mulig her iTromsø. Det er alltid noen som kan hjelpe deg videre, med sponsing eller midler eller et sted som Tvibit, som kan gi deg rom for å utvikle deg.


IMG_3410.jpg

KREATIV: Tvibit er et samlingssted for kultur og annen kreativ virksomhet for folk i alle aldre. Her jobber Mariann, og får utløp for alle sine kreative sider.

LOfavør BSU

BSUer den smarteste spareformen for deg som drømmer om egen bolig.

Er du medlem i et LO-forbund, får du 4,15 prosent sparerente.

Oppretter du BSU for aller første gang, dobler vi renta til 8,30 prosent på de første 25.000 du sparer.

Sparer du inntil 25.000 kroner i året, får du 5000 tilbake på skatten.

Du kan spare i BSU til det året du fyller 33 år.

Sparing ikon neg.png

Syr seg ut av huset

Akkurat i det du nå tenker at hun der Mariann, hun er utstyrt med minst to gir mer enn alle oss andre, er det på tide å introdusere enda en interesse. I andre enden av adrenalin skalaen.

– Jeg elsker å sy. Spesielt samisk håndverk, som heter duodji. Så jeg frynser sjal, og syr vesker og kofter på bestilling.

Mariann blir stille et øyeblikk, og smiler lurt.

– Og til meg selv. Veldig mange. Haha.

Og selvsagt kommer også denne interessen andre til nytte.

– Jeg holder kurs i å frynse sjal, i luhkka, som er en poncho, og i å lage samiske tinnarmbånd. Interessen kommer fra bestemor, som er helsame. Det er nok blitt en liten kompensasjon for at jeg ikke kan snakke språket helt.

Så Mariann syr og syr og syr. Det er en hobby som faktisk er i ferd med å drive henne ut av huset. Det er snart ikke plass til flere kofter i den lille kjellerleiligheten. Men om hun har tenkt å roe ned syingen av den grunn? Absolutt ikke.


– Drømmen er å ta mer utdanning innen duodji. Jeg planlegger å starte egen bedrift og sy kofter og andre ting på bestilling.
IMG_2731.jpg
IMG_2742.jpg

KOFTER, KOFTER, KOFTER: – Jeg elsker å sy. Spesielt samisk håndverk, som heter duodji, sier Mariann. Hun holder også kurs i å frynse sjal, sy luhkka, som er en poncho, og å lage samiske tinnarmbånd. Interessen kommer fra bestemor, som er helsame.

Ekstra rom til gjester og symaskin

Mariann, koftene og alt alpinutstyret hennes er altså i ferd med å vokse ut av kvadratmeterne hun leier i Kroken. Men det er ikke bare størrelsen som gjør at 29-åringen drømmer om et nytt sted å bo. For en som deler så mye av sin tid og sine interesser, kunne det vært fint med noe som er bare hennes. 

– Det hadde vært kjempefint å planlegge sin egenløsning på boligen jeg skal bo i, sier Mariann, og drømmer videre. 

– Jeg drømmer om å bo i et hus med hage. Men det er jo en stor drøm, så kanskje i første omgang en leilighet. Jeg ønsker meg et stort bad, fint kjøkken og fin stue. Og to soverom, for da kan jeg bruke det ene soverommet til gjesterom slæsj systue.

Hun har spart lenge. Det er smart og gir henne et godt utgangspunkt. Siden hun er organisert i Fagforbundet får hun ekstra god hjelp gjennom SpareBank 1 Nord-Norge. Hun får nemlig gunstige avtaler gjennom LOfavør-ordningen i banken, både på BSU-konto, innboforsikring til sin fremtidige bolig og – ikke minst – superrente på førstehjemslån.

Marianns er jo en sånn dame som får ting til å skje. Med smarte valg og en bank som er opptatt av å få folk i landsdelen til å lykkes, er nok ikke boligdrømmen langt unna.

Trenger du gode råd rundt sparing og lån til boligdrømmen?

Vi hjelper deg gjerne.

IMG_3009.jpg

LOfavør førstehjemslån

Er du medlem i et LO-forbund får du knallgod rente på boliglån fra 2,50 prosent.

Dette lånet er for deg som skal kjøpe bolig for aller første gang.

Du kan låne inntil 85 prosent av verdien på boligen.

Det betyr at du må ha minimum 15 prosent egenkapital.

Priseks: Eff. rente 2,60 prosent, 2 mill. over 25 år, kostnad 712.593 kr, totalt 2.712.593 kr.Innhold ikon neg.png

SpareBank1 Nord-Norge har 38 kontorer i Nord-Norge, inkludert Svalbard. Dermed kjenner vi forholdene og hvilke muligheter som finnes der du bor.

Vi vil gjerne hjelpe både Mariann og deg

Våre rådgivere kjenner godt til hvilke forsikringer, boliglånsvilkår og andre fordeler du har gjennom ditt medlemskap i ulike LO-forbund.

Har du utnyttet dine medlemsfordeler? Vi vil gjerne hjelpe deg.

Rådgivning – nær deg


Kontakt ikon neg.png

Våre rådgivere kjenner godt til hvilke forsikringer og andre fordeler du har gjennom ditt medlemskap. Vi vil hjelpe deg slik at du får utnyttet medlemsfordelene dine best mulig.


Vil du snakke med oss?

Kaffeomraade neg.png

Våre rådgivere kjenner godt til hvilke forsikringer og andre fordeler du har gjennom ditt medlemskap. Vi vil hjelpe deg slik at du får utnyttet medlemsfordelene dine best mulig.


Vil du snakke med oss?

Fakta om LOfavør førstehjemslån

  • Er du medlem i et LO-forbund får du knallgod rente på boliglån fra 2,50%
  • Dette lånet er for deg som skal kjøpe bolig for aller første gang
  • Du kan låne inntil 85 % av verdien på boligen, noe som betyr at du må ha minimum 15 % egenkapital
  • Priseks: Eff. rente 2,60 %, 2 mill. over 25 år, kostnad 712.593 kr, totalt2.712.593 krProdusert av Kitchen reklamebyrå